2015

VERSLAG GAMBIAREIS DOOR OOZT.NL

Ambulance is door OOZT.nl officieel overgedragen aan de Wellingara Community Clinic.

Ambulance is door OOZT.nl officieel overgedragen aan de Wellingara Community Clinic.

Op woensdag 11 november 2015 is de enkele weken daarvoor verscheepte Twentse wensambulance officieel overgedragen aan de Clinic in Gambia, Afrika.
Na een ceremonie van vele toespraken van o.a. de minister van gezondheid, een afgevaardigde van Riders for Health, andere locale vertegenwoordigers. is uiteindelijk de sleutel officieel overgedragen aan de Wellingara Health Clinic die vanaf nu 24/7 geopend mag zijn, zodat de mensen op elk uur van de dag geholpen kunnen worden. Na de overhandiging van de sleutel barstte een grandioos dorpsfeest los met veel Afrikaanse muziek en dans.
Van de overdracht is door de Gambiaanse televisie een film gemaakt, die is uitgezonden tijdens de nieuwsuitzendingen van donderdag 12 november 2015 18:00 en 20:00 uur.
https://youtu.be/BmKf05EOWto
Het dorpsziekenhuis in Brufut, dat door OOZT.nl wordt ondersteund met medische middelen, is ook bezocht. Tevens wordt hier de uitbreiding van de oogkliniek ondersteund. De staaroperaties die tot nu toe in een klein kamertje (kantoortje) verricht werden kunnen straks in een nieuw te bouwen blok verricht worden. OOZT.nl zorgt voor de benodigde apparatuur en andere benodigdheden.
In het voorjaar van 2016 zal oogarts dr. Bakx, verbonden aan het ZGT ziekenhuis te Hengelo, de operaties anno nu gaan uitvoeren en zijn kennis overbrengen.
Er is een bezoek gebracht aan de kleuterschool, die in 2006 door destijds de stichting TwenteDakar, nu OOZT.nl afgebouwd is. Mooi om te zien is dat mensen met een droom ook in Afrika hun droom kunnen verwezenlijken. Inmiddels is de school uitgebreid met een basis- en een technische school, uiteraard met vereende krachten van sponsoren.
De deelnemers aan het OOZT.nl kinderfonds zijn op school bezocht. Door hen de mogelijkheid te bieden om naar school te kunnen gaan i.p.v. te werken op het land kunnen de kinderen zich voor de rest van hun leven beter ontwikkelen.
Namens de Almelose Toervereniging
Ruiten Drie zijn er dozen vol nieuwe en gebruikte wielerkleding overgedragen aan de Gambiaanse Wielerbond: zij gaan het fietsen in Afrika promoten.
Verbaasd waren leden van OOZT.nl toen zij bij de middelbare school kwamen waar een computerproject uitgevoerd wordt. Een 2 verdiepingen tellende school ongekend voor Gambiaanse begrippen. Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan een speciale computer- klas, deze wordt voorzien van ramen, de overige klassen hebben open gaten.
Mayork, een verder in het binnenland liggend dorp is bezocht om te zien of de medische middelen waren aangekomen. De mensen van de medische post waren erg blij met het weerzien van hun helpers.
Tijdens een bezoek aan een kleuterschool werd het de leden van OOZT.nl duidelijk dat bijna alle 140 kinderen met een lege maag op school komen en dat de verstrekte warme maaltijd tussen de middag wel erg eenzijdig is, alleen rijst. Daarom heeft OOZT.nl besloten om zich te verbinden aan een voedingsproject in elk geval tot eind 2016. Er wordt druk gezocht naar sponsoren om de hulp die zij bieden te kunnen voortzetten.

Een eventuele sponsorbijdrage kan worden gestort op rekeningnummer NL38 RABO 0119 3102 41 ten name van de stichting TwenteDakar te Almelo.
voor meer foto’s en info zie https://www.facebook.com/oozt.nl/